AutoLife Style

Skuteri legjendar italian dhe një simbol i rinisë, feston 75-vjetorin e ‘lindjes’

Që kur Audrey Hepburn drejtoi Vespa në Romë në vitin 1953, skuteri italian ka qenë një simbol i rinisë dhe stilit. Shumë italianë mbeten thellësisht të lidhur me të, edhe pse ajo ka mbushur 75 vjeç.

“Unë kam një Vespa për 12 vjet, kjo është e treta ime”, thotë 40-vjeçari Marco Guerrieri, nga Roma. “Unë doja diçka më origjinale sesa skuterët japonezë, dhe gjithashtu është bërë prej metali, jo plastike, kështu që është më e qëndrueshme”, shtoi ai.

Megjithëse është metoda më praktike e transportit për të, ai pretendon se është një simbol statusi për shumë njerëz.

“Në lagjen time, të gjithë njerëzit e suksesshëm ngasin Vespas”, transmeton Telegrafi.

Aventurat romake të Hepburn dhe Gregory Peck festuan Vespa në vitet 1950, por historia e saj fillon më 23 prill 1946, kur u regjistrua patenta e parë për prodhimin e saj.

Legjenda thotë se emri, që në italisht do të thotë “grenzë”, u dha nga Enrico Piaggio, themeluesi i fabrikës, sepse tingulli i motorit të saj të kujtonte një gumëzhitje.

Shtatëdhjetë e pesë vjet dhe 19 milionë copë të prodhuara më vonë, Vespa nuk ka humbur asgjë nga sharmi i saj.

Nga fillimi, në 1946, Vespa-t u prodhuan në selinë e fabrikës Piaggio në Pontedera, Toskana.

Vetëm në vitet e fundit janë hapur dy impiante të huaja, në Indi dhe Vietnam. /Telegrafi/

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button