Lajmet e funditVendi

Profesori amerikan: Serbia është problemi dhe po përdor keto vende kundër Kosovës

Edward Joseph, profesor në Universitetin ‘Johns Hopkins’ në Washington, ka folur rreth situatës në Ballkanin Perëndimor, duke theksuar se Serbia është problemi dhe se ajo nuk e pranon Perëndimin, ndërsa po përdor pesë vendet e BE’së që se kanë njohur Kosovën.

Profesori amerikan, Edward Joseph, ka thënë se problemi është i vetmi vend në Ballkan që nuk pranon rendin perëndimor dhe se, sipas mendimit të tij, është Serbia.

“Serbia është një kandidate për BE, por kandidatura e saj është një karakter. Në fakt, Serbia promovon vlerat dhe nganjëherë agjendën e Rusisë dhe Kinës, dhe Hungaria ka një aleat të rëndësishëm. Sidoqoftë, kjo vlerësohet nga zyrtarët perëndimorë, të cilët mbyllin sytë ndaj sulmit ndaj demokracisë dhe minimit të aleatëve të NATO-s nga Serbia, siç është Mali i Zi. Pse Sepse Serbia po mban levën mbi Kosovën. Kjo është arsyeja pse dhe për shkak të kësaj levë, Serbia nuk dëshiron të pranojë pavarësinë e Kosovës, e cila është një tjetër përbërës formues i rendit perëndimor në rajon “, tha Joseph për median boshnjake “Avaz“.
Sipas Edward Joseph, problem qëndron tek ndarja brenda BE’së, sepse Serbia po përdor si mjet pwsë vendet e BE’së që se kanë njohur Kosovën.

“Problemi është ndarja brenda BE. Serbia po përdor si mjet pesë vende të BE (katër prej të cilave i përkasin NATO-s) nuk e njohin Kosovën. Nëse Spanja, Sllovakia, Rumania, Greqia dhe Qipro njohin Kosovën, i gjithë rajoni, përfshirë BiH, do të transformohej. Pse Sepse atëherë do të zhdukej leva e Serbisë, e cila do të pranonte dhe do ta njihte Kosovën si shtet të pavarur pa asnjë presion apo detyrim. Në atë mënyrë, Serbia do të pranonte rendin perëndimor për rajonin, duke përfshirë faktin që Bosnja dhe Hercegovina dhe Mali i Zi janë shtete të ndara dhe sovrane – tha Joseph.

Ai vuri në dukje se pranimi i rendit perëndimor nga Serbia është një kusht për reformën kushtetuese dhe një Bosnje e Hercegovinë funksionuese.

“S’është kaq e thjeshtë. Të gjitha çështjet e tjera, përfshirë kroato-boshnjakët, po bëhen të zgjidhshme. Gjithçka bëhet e mundshme në këtë skenar. BiH po bëhet një vend funksional dhe kërcënimi i shkëputjes së RS po zhduket” theksoi Joseph.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button