Lajmet e funditVendi

Hekurudha Kosovë-Shqipëri nisin në vitin 2024 – Minxhozi: Kalimi i kufirit papengesa pas pandemisë

Ambasadori i
Republikës së Shqipërisë në Kosovës, Qemal Minxhozi në një intervistë për
Ekonomia Online ka thënë se procesi i Berlinit është shtylla kryesore e
marrëdhënieve të gjithë rajonit, dhe se është 
e rëndësishme që në këto nisma të ketë një gjithë përfshirje.

Ai thotë se
fokusi kryesorë i të dyja vendeve duhet të jetë zbatimi i marrëveshjeve të
arritura në mbledhjen e dy qeverive e mbajtur në Elbasan, ku u nënshkruan 13
marrëveshje.

“Duhet të
theksojmë se procesi i Berlinit është shtylla kryesore jo vetëm e marrëdhënieve
Shqipëri-Kosovë, por edhe e marrëdhënieve të gjithë rajonit.  Është një proces ka filluar më parë, por nga
ana tjetër ashtu siç është thënë edhe faktori ndërkombëtar do ishte mirëpritur
edhe nisma të tjera që vendet e rajonit mund të kenë, por e rëndësishme është që
në këto nisma të ketë një gjithë përfshirje. Prandaj edhe një herë theksojë nuk
do t’i mëshojmë kësaj teme kaq shumë por duhet të shikojmë se si po realizohen
marrëveshjet midis dy qeverive dhe me kënaqësi mund të them se ky proces tashmë
ka filluar për të gjetur frymën e zbatimit”.

“Prandaj ne
nuk duhet të humbim fokusin, duhet të merremi me atë që kemi përcaktuar në
mbledhjen e fundit që u mbajt në Elbasan. Dhe ajo që dua të them se vendimet e
kësaj mbledhje kanë një rëndësi shumë të madhe, si për Shqipërinë dhe Kosovën në
të gjitha  drejtimet. Prandaj ne nuk duhet të shpërqendrohemi nga fokusi”,
u shpreh ai.

Minxhozi për ndërtimin
e hekurudhës Durrës-Prizren tha se do të jetë një hap shumë i rëndësishëm për
ekonominë e të dyja vendeve.

Sipas tij, në
vitin 2023 do të fillojë faza e projektimit të hekurudhës në mënyrë që nga viti
2024 të fillojnë punimet për hekurudhën e re që do lidhë Shqipërinë me Kosovën.

“Tani një
ndër vendimet më të rëndësishme të kësaj mbledhje ishte edhe për hekurudhën.
Hekurudha që do lidhi Durrësin me Prizrenin akoma po shikohen nga do të jetë
udha, nuk do të thotë që tani do të bëhet në rrugën që është tani në rrugën e
kombit mund të ketë edhe hapësira të tjera. Është ajo që u dakordua në
mbledhjen e dy qeverive, është që të krijohet  dhe të ndahet një fond i veçantë 
nga dy qeveritë i cili është ndarë për studimin e fizibilitetit”.

“Studimi i fizibilitetit
është shumë i rëndësishëm dhe mendojmë që brenda këtij viti ky do të
përfundojë. Që në vitin pastaj 2023 të fillojë faza e projektimit. Dhe mendojmë
aty nga viti 2024 të fillojnë punimet për hekurudhën e re që do lidhë
Shqipërinë me Kosovën. Ndërkohë si Qeveria e Shqipërisë ashtu edhe Qeveria e
Kosovës po shikojnë mundësinë për modernizimin e rrjetit të brendshëm
hekurudhorë”.

“Kosova
kthehet në një qendër shumë të rëndësishme pastaj të  transportimit
hekurudhorë. Sepse kjo ka të bëjë edhe me projektin e madh që është në Shqipëri
për rinovimin e portit të Durrësit, i cili do të krijojë mundësi pastaj që të
vinë anije më të mëdha  në portin e Durrësit që e kanë ndërtim Kosovën e
po më gjerë. E rëndësishme është që ky projekt ose kjo ide të materializohet
brenda vitit 2022 dhe 2023 e ritheksojë të bëhet projekti dhe pastaj 2024 mund
të na gjejë me punime të filluara në të dy anët e kufirit. Por brenda kësaj
periudhe kërkohet e realizuar si në Shqipëri dhe në Kosovë modernizimi i
rrjetit të brendshëm hekurudhorë”, tha ai.

Sipas tij, pas kalimit të fazës së pandemisë mundësia e lëvizjes papengesa në kufi do të jetë më e lehtë, çështje për të cilën thotë se po punojnë ministrinë nga të dy shtetet, raporton EO.

“Po shikohet mundësia mbasi të mbarojë kjo faza post pandemi që ka problemet e veta, certifikatat për të kallxuar dozat e vaksinave. Është një proces që  do kalohet, dhe lëvizja në kufi do të jetë shumë më e lirë. Jo vetëm për njerëzit, por edhe për mallrat. Janë marr disa masa. Ministritë respektive të Brendshme të Shqipërisë dhe të Kosovës po shikojnë për të hartuar deri në detaje se si do realizohet ky proces. D.m.th është një proces që ka filluar, që po vazhdon dhe  ma do mendja pas 3-4 muajsh do të ketë edhe rezultatet e duhura”.

Hekurudha kosovë-shqipëri nisin në vitin 2024 – minxhozi: kalimi i kufirit papengesa pas pandemisë
Hekurudha kosovë-shqipëri nisin në vitin 2024 – minxhozi: kalimi i kufirit papengesa pas pandemisë » lajmet e fundit - arenamedia & production - arenamedialetv

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button