BotaLajmet e fundit

Ushtarët francezë paralajmërojnë për luftë civile

Rreth 75 mijë persona kanë nënshkruar një letër të hapur duke paralajmëruar kërcënimin e një luftë civile në Francë.

Mesazhi, i botuar në një revistë të krahut të djathtë, akuzon qeverinë franceze për dhënien e “koncesioneve” islamizmit.

“Bëhet fjalë për mbijetesën e vendit tonë”, thuhej në tekst, i cili u lëshua në mënyrë anonime nga ushtarët përpara se të mbështetej nga anëtarët e publikut.

Qeveria franceze dënoi një letër të ngjashme botuar nga gjeneralët gjysmë të pensionuar në fund të muajit të kaluar.

Ministrja e ngarkuar me forcat e armatosura, Florence Parly, tha në atë kohë se ata do të ndëshkoheshin për sfidimin e një ligji që ndalon rezervistët ose shërbimin ndaj anëtarëve të ushtrisë të shprehin mendime në publik mbi fenë dhe politikën.

Udhëheqësja e ekstremit të djathtë Marine Le Pen, një kandidate në zgjedhjet presidenciale të vitit të ardhshëm, foli në mbështetje të rreth 1000 ushtarakëve dhe grave që mbështesnin letrën.

Teksti më i fundit u botua të dielën vonë nga Valeurs Actuelles, megjithëse numrat dhe radhët e nënshkruesve të tij origjinalë, thuhet të jenë anëtarë aktivë të ushtrisë, mbeten të paqarta.

Autorët e letrës e përshkruajnë veten si pjesë të një brezi të ri ushtarësh që kanë shërbyer në Afganistan, Mali dhe Republikën e Afrikës Qendrore, ose janë bashkuar me operacionet e brendshme antiterrorizëm.

“Ata dhanë jetën e tyre për të shkatërruar Islamizmin, të cilit ju po i jepni koncesione në tokën tonë”, shkruajnë ata.

Mesazhi kritikoi përgjigjen e qeverisë franceze ndaj “pleqve” të cilët nënshkruan letrën e muajit të kaluar: “A luftuan ata që ju të lejonit që Franca të bëhej një shtet i dështuar?”

“Askush nuk mund të dëshirojë një situatë kaq të tmerrshme, pleqtë tanë jo më shumë se ne, por po, lufta civile po shpërthen në Francë dhe ju e dini atë mjaft mirë.”

Franca ka propozuar kohët e fundit një projektligj të diskutueshëm për të trajtuar atë që presidenti Emmanuel Macron e ka përshkruar si “separatizëm islamist”.

Disa kritikë si në Francë ashtu edhe jashtë saj kanë akuzuar qeverinë për shënjestrimin e padrejtë të Islamit.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button