BotaLajmet e fundit

Sondazhi i fundit për zgjedhjet në Gjermani – kush kryeson një ditë para zgjedhjeve për pasardhësin e Merkelit?

Zgjedhjet në Gjermani janë shumë afër, me sondazhet e fundit që vënë dy partitë kryesore që luftojnë për të dalë në krye.

Sondazhet sugjerojnë një garë jashtëzakonisht të ngushtë midis CDU-së së kancelares, Angela Merkel në largim dhe Social Demokratëve.

Politikanët që konkurrojnë për ta zëvendësuar atë do të bëjnë thirrjet e tyre të fundit te votuesit në ditën e fundit të fushatës. Merkel ka dominuar politikën gjermane për 16 vjet si kancelarë, raporton bbc.

Sondazhi i fundit për zgjedhjet në gjermani – kush kryeson një ditë para zgjedhjeve për pasardhësin e merkelit?

Ajo do të dalë në një tubim së bashku me kandidatin e partisë së saj për ta zëvendësuar atë, Armin Laschet, në qytetin në Aachen të shtunën (sot).

Merkel ishte zotuar se do të shmangte fushatën zgjedhore, por partia e saj ka humbur atë që ishte një epërsi e rehatshme në sondazhe dhe tani po mbetet prapa Social Demokratëve – partnerët e rinj në qeverinë aktuale të koalicionit.

Partia e Gjelbër do të vijë e treta, por ende mund të shfaqet në qeveri; analistët thonë se një gamë e gjerë koalicionesh mund të jetë teknikisht e mundur, nëse është politikisht e ndërlikuar, për të negociuar.

Suksesi i SPD-së i atribuohet kryesisht kandidatit të saj, Ministrit aktual të Financave, Olaf Scholz, i cili nxjerr të njëjtën qetësi të nënvlerësuar që shumë kanë admiruar në Angela Merkel.

Votimi në ekonominë më të madhe të Evropës, e cila qëndron në zemër të Bashkimit Evropian, po ndiqet nga afër nga aleatët në kontinent dhe në mbarë botën.

Gjermanët do të zgjedhin anëtarët e dhomës së ulët të parlamentit federal, Bundestag, të përbërë nga të paktën 598 vende, dhe zakonisht më shumë. Rreth 60.4 milionë gjermanë mbi 18 vjeç kanë të drejtë të votojnë.

Edhe pse partia fituese bëhet e qartë natën, përbërja e qeverisë së ardhshme dihet vetëm pasi fituesi të jetë në gjendje të formojë një shumicë absolute në parlament me një ose dy parti të tjera, që do të thotë se lideri i ri i Gjermanisë nuk do të njihet menjëherë. 

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button