BotaLajmet e fundit

Pesë ligje zvicerane që turistët e huaj i thyejnë

Për të huajt, disa nga ligjet e Zvicrës – qofshin ato kombëtare apo vendore – mund të duken të çuditshme, apo edhe tepër të ashpra. Por është e rëndësishme t’i njihni ata ose mund të përfundoni me një gjobë të rëndë, transmeton albinfo.ch.

Plehra të rregullta dhe të organizuara

Edhe pse kjo mund të duket e parëndësishme për disa njerëz, për zviceranët, hedhja e mbeturinave është një çështje serioze.

Pothuajse në të gjitha qytetet dhe fshatrat, plehrat duhet të ndahen dhe të vendosen në qese të veçanta ose në qese që kanë një afishe të veçantë mbi to, dhe të vendosen në një pikë grumbullimi të caktuar në ditët e caktuara.

Mos ndarja e plehrave tuaja – për shembull, hedhja e shisheve PET me kanaçe ose letër, ose mos hedhja në ditët e duhura – mund të rezultojë në gjoba të mëdha, shuma e të cilave përcaktohet nga secila komunë individuale, transmeton albinfo.ch.

Punëtorët komunalë kanë të drejtë të kalojnë nëpër qeset e plehrave për të identifikuar shkelësit e mbeturinave – dhe ata e bëjnë këtë në të vertetë.

Të dielat janë të shenjta.

Sipas ligjit, e diela është një ditë pushimi në Zvicër, që do të thotë që ju nuk duhet të bëni asgjë për të shqetësuar fqinjët tuaj, qoftë sonorikisht ose vizualisht.

Kjo do të thotë që nuk ka zhurmë të lartë si kositja e barit, fshirja me fshesë elektrike me korrent ose riciklimi. Gjithashtu, nuk mund t’i varni rrobat tuaja të thahen, pasi pamja e veshjeve tuaja mund të jetë fyese për fqinjët tuaj të dielën.

Të mos kesh një sigurim shëndetësor zviceran është një shkelës i ligjit

Sigurimi shëndetësor është i detyrueshëm në Zvicër për të gjithë banorët ligjorë të përhershëm.

Kushdo që lëviz duhet të marrë mbulim shëndetësor brenda tre muajve nga mbërritja e tyre.

Pas asaj date, ka të ngjarë të merrni një letër nga qeveria që ju kërkon të siguroni prova që keni marrë një ndihmes.

Nëse nuk e bëni këtë, autoriteti juaj lokal do të zgjedhë një plan në emrin tuaj dhe ju do të duhet të paguani primet.

Nëse jo, do të vendoseni në një listë të zezë. Herët a vonë do të kapeni dhe do të duhet të paguani detyrimet e prapambetura – zviceranët janë shumë të organizuar dhe efikas.

Ju nuk mund të vozisni pa një vinjetë

Nëse përdorni autostradat zvicerane, edhe nëse është vetëm për një shtrirje të shkurtër, duhet të blini një afishe 40 franga për ta ngjitur në pjesën e brendshme të mburojës tuaj të dritares.

Ndryshe nga shumë vende të tjera, Zvicra nuk ka tarifa në autostradat e tyre, kështu që vinjeta kompenson koston e mirëmbajtjes së rrugëve.

Vinjetat janë të vlefshme për një vit, nga 1 janari deri më 31 dhjetor, dhe mund të blihen në stacionet e benzinës, zyrat postare ose në internet.

Nëse ngasni në autostradë pa një vinjetë ose nëse nuk është ngjitur siç duhet, rrezikoni të merrni një gjobë prej 200 franga.

Ju nuk mund t’i jepni fëmijës tuaj një emër “qesharak”

E rëndësishme është të kihet parasysh se zyrat e regjistrit kantonal, ku lindjet e reja duhet të shpallen, nuk duhet të pranojnë emra shumë të pazakontë.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet të vendosni emrin tuaj të sapolindur Heidi ose Hans për të kënaqur zyrtarët lokalë. Por çdo gjë që do të shqetësojë fëmijën në të ardhmen është një “jo-jo”.

Disa vjet më parë, për shembull, një gjykatë në Cyrih vendosi që prindërit nuk mund ta emërtojnë vajzën e tyre të vogël “J”.

Në një rast tjetër, një çifti në kantonin Bern u urdhërua të ndryshonte emrin e djalit të tyre të porsalindur sepse zgjedhja e tyre – Jessico – u konsiderua shumë femërore.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button