BotaLajmet e fundit

Gjenden 751 varre të pazbuluara në Kanadë

Një komb autokton në Kanada thotë se ka gjetur 751 varre në vendin e një ish-shkolle rezidenciale në Saskatchewan.

Cowessess First Nation tha se zbulimi ishte “më i rëndësishmi deri më tani në Kanada”.

Kjo vjen disa javë pasi eshtrat e 215 fëmijëve u gjetën në një shkollë të ngjashme rezidenciale në British Columbia.

“Ky nuk është një vend i varreve masive. Këto janë varre që nuk janë vënë re”, tha Shefi i Cowessess, Kadmus Delorme.

Shkolla Rezidenciale Indiane Mesjetare drejtohej nga Kisha Katolike Romake nga 1899 deri në 1997 në zonën ku Cowessess tani është e vendosur në Saskatchewan juglindore. Nuk është ende e qartë nëse të gjitha mbetjet janë të lidhura me shkollën.

Ishte një nga më shumë se 130 shkolla me konvikt të detyrueshme të financuara nga qeveria kanadeze dhe të drejtuara nga autoritetet fetare gjatë shekujve 19 dhe 20 me qëllim të asimilimit të të rinjve autoktonë.

Rreth 6,000 fëmijë vdiqën ndërsa ndiqnin këto shkolla, për shkak të një gjendje të rëndë shëndetësore brenda. Studentët shpesh strehoheshin në ambiente të ndërtuara keq, të ngrohura keq dhe jo-sanitare.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button