BotaLajmet e fundit

Është e mundur që dy viruse të gripit njerëzor të zhduken për shkak të pandemisë

Gjatë pandemisë Covid-19, kishte aq pak transmetim gripi sa disa lloje të virusit të gripit mund të ishin zhdukur, thonë shkencëtarët.

Gjegjësisht, vitin e kaluar, numri i rasteve të gripit ka rënë në vlera historikisht të ulta, të cilat ekspertët i atribuojnë mbajtjes së maskave dhe masave të tjera paraprake në luftën kundër përhapjes së coronavirusit.

Ekspertët shëndetësorë nuk kanë regjistruar dy lloje të viruseve të gripit për një vit, dmth asnjë rast i këtyre viruseve nuk është regjistruar askund në botë, raportoi STAT. Ekspertët nuk e dinë ende nëse këto specie janë zhdukur dhe nëse po, do ta bëjë më të lehtë për profesionistët shëndetësorë të zgjedhin llojet e gripit kundër të cilave do të punohen vaksinat sezonale.

Cilat viruse të gripit janë zhdukur?

Viruset e gripit klasifikohen në dy grupe – gripi A dhe gripi B. Viruset e gripit A ndahen në “nëntipe” bazuar në dy proteinat e tyre. Aktualisht, dy viruse të gripit A po qarkullojnë midis popullatës – H1N1 dhe H3N2, dhe secili prej tyre ndahet më tej në nëngrupe shtesë. Nga ana tjetër, viruset e gripit B nuk kanë nëntipet e tyre, por ndahen në dy linja të njohura si B / Yamagata dhe B / Victoria, transmeton Telegrafi.

Që nga muaji mars i vitit 2020, shkencëtarët nuk kanë regjistruar një nëngrup të vetëm të H3N2, të njohur si 3c3, dhe e njëjta gjë është e vërtetë për prejardhjen B / Yamagata, sipas STAT.

“Unë mendoj se ka një shans të mirë që kjo nëngrup i H3N2 të zhduket”, tha biologu Trevor Bedford i Qendrës Kërkimore të Kancerit Fred Hutchinson në Seattle.

Lajme te mira

Diversiteti i zvogëluar i virusit të gripit është një lajm i mirë për ne. Shkencëtarët punojnë në vaksinat e gripit sezonal çdo vit për muaj përpara se sezoni i gripit të fillojë në të vërtetë duke analizuar se cilat lloje po qarkullojnë nëpër botë. Një numër më i vogël i viruseve të ndryshme të gripit do të thotë një larmi më e vogël e viruseve në qarkullim dhe një mundësi më e madhe që llojet e vaksinave të përputhen me ato që qarkullojnë.

Viruset H3N2 janë një grup veçanërisht i larmishëm dhe para pandemisë ata dukej se bëheshin gjenetikisht gjithnjë e më të ndryshëm, shkruan Live Science.

“Një rënie e diversitetit për këtë nënlloj do të ishte një gjë e shkëlqyeshme”, tha Richard Webby, drejtori i Organizatës Botërore të Shëndetit (WHO) Qendra për Studime të Gripit në Kafshë dhe Zogj.

Por Webby beson se këto viruse të gripit ekzistojnë ende, edhe pse nuk gjenden në bazat e të dhënave zyrtare.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button