BotaLajmet e fundit

Danimarka: Fluturimet e brendshme pa lëndë djegëse fosile deri në vitin 2030

Qeveria e Danimarkës ka shpallur një objektiv për t’i bërë fluturimet e brendshme pa karburantet fosile deri në vitin 2030. Në fjalimin e saj të Vitit të Ri, kryeministrja Mette Frederiksen tha se ajo dëshiron “të bëjë të gjelbër fluturimin”, raporton BBC.

Megjithatë, ajo pranoi se zgjidhjet për të arritur objektivin e saj nuk ishin ende kushtet. Danimarka synon një ulje prej 70% në emetimet e përgjithshme të karbonit deri në vitin 2030, krahasuar me nivelet e vitit 1990.

“Të udhëtosh është të jetosh dhe për këtë arsye ne fluturojmë. Kur vendet e tjera në botë janë shumë të ngadalta. Atëherë Danimarka duhet të marrë drejtimin dhe të rrisë shiritin edhe më shumë”, tha ajo.

Ajo shtoi se arritja e fluturimeve të brendshme të gjelbërta do të jetë e vështirë, por studiuesit dhe kompanitë po punojnë për zgjidhje. Prodhuesi evropian Airbus ka njoftuar planet për të zhvilluar avionë me karburant hidrogjeni që mund të funksionojnë deri në vitin 2035.

Nëse hidrogjeni i përdorur për t’i ushqyer ato prodhohet duke përdorur energji të rinovueshme, kjo mund të jetë një mënyrë që Danimarka të arrijë qëllimet e saj. Megjithatë, është e paqartë nëse teknologjia do të jetë gati dhe nëse kushton mjaftueshëm e ulët, për të arritur objektivin e vitit 2030.

Suedia ka njoftuar gjithashtu planet për t’i bërë fluturimet e saj të brendshme pa lëndë djegëse fosile deri në vitin 2030. Ajo gjithashtu shpreson të bëjë të gjelbërta fluturimet ndërkombëtare deri në vitin 2045.

Related Articles

Leave a Reply

Back to top button